NépmesePont lesz a Szakmaközi Művelődési Házban

Megjelenés dátum: 2018. 05. 01.

Három pályázaton, mintegy 150 millió forintot nyert a Szakmaközi Művelődési Ház. Ennek köszönhetően többek között úgynevezett népmesepont jön létre Félegyházán – tudtuk meg Rátkai Sándortól, az intézmény ügyvezető igazgatójától.

A három projekt az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) pályázati kiírásán nyert, és az életen át tartó tanuláshoz való hozzáférést teszik lehetővé az érintett félegyháziak számára. Ezek közül a legnagyobb a NépmesePont létrehozására vonatkozik.

Rátkai Sándor elmondta, hogy a 80 millió forintos támogatásból az épületben is valósítanak meg olyan átalakításokat, ami alkalmas helyszínt nyújt majd a különböző programok megszervezéséhez. A pályázat keretében három éven keresztül különböző programokkal népesítik be az újonnan kialakított tereket, lesznek többek között bábszínházi előadások, műhelyfoglalkozások, művészeti alkotócsoportok, élőszavas mesemondás, kompetenciafejlesztő táborok, mesemondó, meseíró és meseillusztrációs versenyek, de az egész család részvételével zajló programok is. A projekt támogatja továbbá szakemberek képzését, továbbképzését is. A három esztendő letelte után további három év a fenntartási idő.

A belső termek felújítására elbűvölő tervek készültek. Ennek megvalósítására 8 millió forint áll rendelkezésre, ami kizárólag a NépmesePont működéséhez kereteket adó külsőségek megteremtésére fordítható, korszerűsítésre sajnos nem. A fennmaradó összeget a programok megvalósítására és a szakemberek foglalkoztatására kell fordítani.

Az igazgató hangsúlyozta: azokat a közösségeket, amelyek klubfoglalkozásaikat, találkozóikat a szakmaköziben szokták szervezni, a jövőben is szeretettel várják a felújítással nem érintett helyiségekbe.

A munkálatok június elején kezdődnek, szeptemberben pedig szeretnének már gyerekcsoportokat fogadni az új környezetben, ahol a magyar hagyományé, a magyar tudásé és a magyar népmeséé lesz a főszerep.